Vad ska du tänka på vid val av mäklare?

Vad ska du tänka på vid val av mäklare? Det finns några saker som man bör fästa en större vikt vid i samband med att man väljer mäklare. Saker och detaljer som kan vara skillnaden mellan en väldigt bra affär och en sämre sådan.

Att välja mäklare är inte helt lätt. Som säljare till en bostad så lägger man den största affären i sitt liv i händerna på en annan person och man har fullt förtroende för att denna mäklare ska genomföra försäljningen på ett så bra sätt som möjligt. Få tillfällen i livet ger samma spänning och samma möjlighet till att göra en vinst som en bostadsaffär. Därför är valet av mäklare extremt viktigt.

Det finns - som inom alla branscher - en stor skillnad i kunskap och kompetens mellan mäklare. Vissa är bättre än andra och här kan några frågor och samlade tankar hjälpa dig att skilja agnarna från vetet och hitta en mäklare som verkligen ger dig bästa möjliga chans till en bra bostadsaffär.

Tips för att hitta rätt mäklare

Det viktigaste tipset i samband med att man väljer en mäklare är att faktiskt se över utbudet och vilka som finns tillgängliga. Ju fler man träffar, desto bättre referensramar får man och därmed så får man också en lite lättare val.

Att välja en mäklare handlar mycket om personkemi också. Som sagt: det handlar om en stor affär och ett snedsteg eller ett misstag från den mäklare du väljer kan kosta dig flera hundratusen kronor. Det är viktigt att du och din mäklare klickar rent personligt och att du känner ett förtroende.

Övriga tips för att välja en mäklare:

  • Engagemang. Du bör känna att den mäklare du anlitar brinner för uppgiften och att det finns ett engagemang. Du vill inte ha en mäklare som ser ditt objekt som ett i mängden. Det kan straffa sig i form av att bostaden också behandlas som ett sådant där allt sker enligt en vanlig standard. Idag så krävs mer personliga lösningar och det där lilla extra för att en bostad ska sticka ut.
  • Erfarenhet: Erfarenhet inom mäklaryrket är inte synonymt med många år i branschen. Titta hellre på hur många objekt som sålts och titta ännu mer noggrant på var objekten i fråga funnits. Det är alltid en fördel att välja en mäklare som dels har vana av att sälja objekt som påminner om det du ska sälja och som dels också har vana av området. Har en mäklare en kombination av lokalkännedom och erfarenhet av försäljningar av objekt som påminner om din bostad så har du fördelar. Mäklaren kan avgöra vilka bud som är intressanta och vilka som inte är det. Dessutom så kan en mäklare ha en gedigen lista av personer som varit på tidigare visningar och som således aktivt letar bostad i området: det öppnar för en smidig lösning och affär.
  • Arvodet: Stirra dig inte blind på ett lägre arvode. Det brukar inte löna sig i längden. Det du däremot ska fokusera på är att hitta en lösning gällande betalning som passar dig. Vill du att mäklaren ska arbeta mot ett fast arvode, mot en provision eller en kombination av dessa (där en fast summa finns och där procent tas så fort priset stiger över ett överenskommet pris)? Det fasta arvodet är bekvämt sett till att du vet exakt vad tjänsten kostar. Men, nackdelen med detta är att mäklaren också vet det - något som kan innebära mindre hunger och lägre engagemang. Provision är ofta en morot. Mäklare är säljare i grund och botten.
Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Rissne!

27 Feb 2020