Att tänka på vid en flyttstädning

Att tänka på vid en flyttstädning - finns det något sådant? Ja, en flyttstädning är först och främst någonting som är obligatoriskt att genomföra. Tyvärr så ha många inte insett detta och det är något som ofta kan komma som en obehaglig överraskning. Detta då man som säljare plötsligt får ekonomiska krav ställda på sig av köparen.

Så länge inte en annan överenskommelse sluts mellan köpare och säljare så är en flyttstädning någonting som ska göras. Ser man till hur en sådan överenskommelse kan se ut så kan den innebära att man gör ett avdrag på slutpriset eller där man som säljare lämnar någonting som köparen vill ha - en soffa, garderober, en platsbyggd bokhylla och så vidare - och därigenom också låter köparen städa. Det är någonting som man kommer överens om och som skrivs in i avtalet. Om inte - ja, då ska man också städa.

Flyttstädningen innebär att allt städas

En flyttstädning är jobbig att genomföra. Allt ska städas och det innebär att exempelvis även avlopp ska rensas, fönster putsas och där samtliga ytor ska rengöras. Det hårda arbetet som krävs i kombination med tidpunkten gör att många misstag sker. Även en flyttstädning som de facto är utförd kan komma att underkännas och där man tvingas betala, alternativt städa om, för att köparen ska bli nöjd.

Gällande tiden så handlar det om att man just flyttat och att man därigenom dels är tröttkörd fysiskt och dels också har fokus på annat: att flytta in och installera sig i den nya bostaden. Det är en förklaring till varför en flyttstädning sker på ett undermåligt sätt - men det är ingen ursäkt.

En flyttstädning är en solidarisk handling

Man kan vända på frågan: hur skulle du agera i samband med att du möts av ett ostädat hem? Du har just genomfört den största affären i ditt liv och står redo att flytta in i den bostad du drömt om och så tvingas du städa? Inte speciellt roligt. Det är en solidarisk handling att städa ur sitt gamla hem och därigenom också förenkla för den som står redo att flytta in.

Därmed inte sagt att du som säljare behöver städa för egen maskin. Idag finns det massor av städföretag som specialiserat sig på just flyttstädningar. Det är något som är väl värt att överväga i samband med en flytt. Genom detta kan man fokusera på att komma på plats i den nya bostaden och utan att behöva återvända till den gamla enbart för att städa.

Om du skulle uppleva att flyttstädningen inte skötts till belåtenhet så är det viktigt att detta går via din mäklare. Som med alla andra eventuella frågor och klagomål så är mäklaren länken mellan köpare och säljare. Vill du ha exempelvis din flyttstädning granskad eller lämna krav på ersättning från säljaren så går du via din mäklare - du kontaktar inte säljaren på egen hand.

Kontakta oss redan idag - vi säljer din bostad i Rissne!

17 Feb 2020